Klachtgebieden

Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende klachten waarvoor volwassenen hulp zoeken in onze praktijk. Voor meer uitgebreide informatie, zeltests en online behandelprogramma's hebben wij per klachtgebied een aantal links toegevoegd waarmee u zelf aan de slag kunt.

 

Angst:

paniekaanvallen, hyperventilatie, angst voor enge ziekten, dwangmatig handelen/denken, angst om te vliegen, autorijden, angst voor dieren zoals honden, of spinnen, prikangst, veel piekeren, of erg bezorgd zijn over van alles in het leven.

Angst, beelden, nachtmerries etc. in reactie op ingrijpende gebeurtenissen in uw leven. 

Vaak gaan angstklachten gepaard met de neiging, of daadwerkelijk uit de weg gaan van angstwekkende situaties. Ook kan het zijn dat situaties wel worden opgezocht, maar met veel angst worden doorstaan.

Angststoornissen

algemene informatie over angst, de diverse

angststoornissen en tips. 

Dwangstoornis

praktische informatie over dwangstoornissen

Somberheid:

depressief-, neerslachtig gevoel, huilerig zijn, vanzelf afvallen of aankomen, slecht slapen, geen zin in hebben in dingen die u normaal leuk vindt, wanhoop en uitzichtsloosheid ervaren als u aan uw toekomst denkt, uzelf moeten zetten tot acties die u anders geen moeite kosten, snel geirriteerd zijn, negatief denken over uzelf, anderen en de toekomst. Verdrietig blijven na het verlies van iemand of iets. Vaak gaan depressieve klachten gepaard met een verminderd activiteitenniveau en terugtrekken uit sociale contacten.

Depressie centrum

site met een zelftest, forum en advieslijn over depressie

Depressie bij ouderen

informatiesite voor neerslachtige ouderen 

Depressie zelf testen

 

Lichamelijke klachten:

onbegrepen buikpijnklachten, hoofdpijn, nek- en spierpijn, reumatische klachten, chronische pijn- en vermoeidheid.

Angst, spanning, verdriet en vermoeidheid tijdens of na de behandeling van lichamelijke ziekten als (borst-) kanker en hartproblemen.

 

Overspanning en burn-out:

Langdurig aanhoudende vermoeidheid, gevoel dat de rek eruit is, sterk het idee hebben dat u heeft gefaald, relatieve rust is onvoldoende om uw energiehuishouding weer op peil te krijgen, lichamelijke klachten zoals hoofd-,spier- of maagpijn, hartkloppingen en druk op de borst, sneller geirriteerd zijn, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze klachten kunnen ontstaan door aanhoudende overbelasting op uw werk, thuis of juist de combinatie ervan.

Stress en overspannenheid 

verschil tussen gezonde spanning en stress,

tips voor u en uw omgeving en achtergrond informatie.

Stress - Nu Even Niet

Informatie over stress, zelftest en informatie

voor werkgevers en wat kunt u zelf doen

 

Relatieproblemen en problemen rondom of na een scheiding:

Communicatieproblemen, onenigheid over gebieden die u beiden aangaan zoals vrije tijdsbesteding, opvoeding, geld, werk, sociale contacten, sexualiteit etc.. Het niet goed gezamelijk kunnen verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Om probleemverhelderende vragen te kunnen stellen indien wederzijdse gevoelens van liefde niet meer even sterk zijn. Voor  gezamelijke, of individuele begeleiding rondom een scheiding.

 

Eetproblemen:

Extreem lijnen, vreetbuien, enorme angst dik te worden, of te dik te zijn en ontevredenheid met uw uiterlijk en uzelf. Of ernstig overgewicht wat samengaat met ongecontroleerde vreetbuien of snaaien door de dag heen. De meeste vrouwen, of mannen met eetproblemen geven aan veelvuldig in hun hoofd bezig te zijn met eten, gewicht en hun uiterlijk.

Eetstoornissen

Praktische informatie over eetproblematiek

Eetstoornis kenniscentrum

Oorzaken, gevolgen en behandeling van eetstoornissen

inclusief een test om na te gaan of u een eetstoornis hebt.

Eetstoornissen: Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa

De site biedt een platform voor het uitwisselen van informatie

en biedt veel praktische informatie en adressen

 

Persoonlijke valkuilen:

waardoor iemand meestal bij herhaling vastloopt in dezelfde negatieve, of niet helpende manier van denken en doen thuis, in vriendschappen, relaties, of op het werk.

 

Mild verslavingsproblemen:

Alcohol, softdrugs, roken, medicijnen die u meer gebruikt dan u zelf zou willen, ondanks dat u zich bewust bent van de gezondheidsrisico's die dit met zich mee kan brengen. 

Roken: stopeffectief

test en advies op maat om te stoppen met roken.

Minder drinken

Online zelfhulpprogramma voor probleemdrinkers

Drinktest

Alcohol informatie

met vraag en antwoordrubriek

ADHD/ADD:

problemen met uw concentratie en/of problemen van hyperactief-, impulsief gedrag die bestaan vanaf uw vroege jeugd kunnen wijzen op AD(H)D. Indien u, of iemand uit uw omgeving zich afvraagt of deze diagnose op u van toepassing is kunnen wij een eerste screening doen. In samenwerking met een aantal vrijgevestigde psychiaters in Nijmegen zal de diagnose al dan niet worden bevestigd en kan er een begeleidingstraject ingezet worden. Hierbij kunt u denken aan een combinatie van medicmenteuze en psychologische behandeling.